Jeste li životni gubitnik ili pobjednik

Životni gubitnik?

Nazovimo ga Marko. Marko nije lijen, naprotiv, puno radi i trudi se. No, unatoč satima rada i truda, nije puno postigao u životu. Godinama je već iscrpljen, nema vremena za sebe ni za obitelj. Život mu se sastoji od posla, obveza i ekrana (prije to bio TV sad je mobitel ili PlayStation). To nije njegov izbor, nekako se zatekao u tomu.

Marko je nekada imao i ambicije, no nikada ih nije ostvario: jednom jer ga nisu isplatili, drugi put jer je, kako kaže, sustav takav da se ne može ništa postići. Nekada jer je morao ostaviti sve pa se brinuti o roditeljima itd. Uvijek je jasno vidio zašto ne uspijeva i razloge je uvijek nalazio u okolnostima.

Marku nikada nije palo na pamet da je razlog možda duboko u njemu. Za Marka bismo mogli reći da, nesvjesno, živi gubitnički scenarij.

Zivotni pobjednik

Životni scenarij – uloga koju igramo u životu

 

Većina nas, svjesno, za sebe želi dobro. Međutim, našim životima upravljaju naši nesvjesni procesi. A u nesvjesnome svatko od nas ima napisanu ulogu koju će odigrati kroz život. Tu ulogu, u transakcijskoj analizi, zovemo životni scenarij.

Kao i u filmu i u životu netko završi kao pobjednik a drugi kao gubitnik.

Kako nastaje životni scenarij?

Životni scenarij nastaje u početku neverbalno. Dok smo bebe mi stječemo iskustva o sebi i svijetu kroz interakciju s drugima. Ta interakcija nije uvijek adekvatna. Neodgovaranje na naše rane potrebe, neuređeni odnosi, alkoholizam u obitelji, dugotrajno nezadovoljstvo, nedovoljna fizička i emocionalna briga, traumatski događaji – sve to doprinosi tomu da netko postane gubitnik.

Iz ranog razdoblja nemamo sjećanja nego nam ostane samo nekakav duboki osjećaj o sebi da smo OK ili da nismo OK.

Kasnije, poruke koje primamo postaju i verbalne, bilo da ih govore nama, nekome drugome o nama i sl. Često roditelji imaju dobru namjeru, pa ipak njihove poruke postaju dijelom životnog scenarija.

„Naravno da ćeš se upisati na fakultet.“

„Nikad od tebe ništa neće biti.“

„On je tako odgovoran, na njega se može osloniti.“

„Nemoj biti suviše pametna, mila, to ti neće baš dobro proći kod muškaraca.“

„Brak je zamka u koju upadaju samo glupi.“

PREUZMI BESPLATNU E KNJIGU: “PROMIJENI SVOJU ŽIVOTNU PRIČU” 

Kako prepoznati pobjednički ili gubitnički scenarij?

Životni pobjednici kroz život preuzimaju odgovornost za vlastite odluke i postupke. Uspješno prelaze iz pozicije potpune ovisnosti i bespomoćnosti (u kojoj se svatko do nas nađe dok je mali) u  poziciju neovisnosti i samostalnosti. Ne osjećaju se kao žrtve drugih, sustava, sudbine itd.

Zivotni pobjednik

Gubitnici, rijetko vide da mogu nešto promijeniti i rijetko preuzimaju odgovornost za svoj život. Ne koriste intelekt da bi učinkovito mislili nego intelektualiziraju i racionaliziraju da bi opravdali svoj neuspjeh.

Puno energije troše da bi ispunili očekivanja drugih. U njihovim se narativima mogu uočiti neki od niže navedenih stavova.

Tri tipa gubitničkog scenarija:

 

1) Življenje u prošlosti i tugovanje na tu temu:

Samo da sam završio školu…“

Samo da se nisam tako rano udala…“

Samo da je prestao piti…“

 

2) Življenje u budućnosti i očekivanje čuda koje bi riješilo probleme:

Kad napokon nađem posao…“

Kad umru roditelji…“

Kad se napokon promijeni xy…“

 

3) Življenje u stalnoj panici od moguće katastrofe:

Što ako izgubim posao…?“

Što ako pogriješim…?“

Što ako se nešto dogodi…?“

 

Kako promijeniti?

Nitko nije potpuni gubitnik. Svatko od nas ima neka životna područja u kojima je životni pobjednik. Osim toga, svaku priču možemo promijeniti pa tako i životnu.

U promjeni gubitničkog scenarija prvi je korak osvješćivanje. U promjenu možeš krenuti na različite načine npr. kroz literaturu ili psihoterapiju.

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111