WEBINAR: Polivaglna teorija u psihoterapijskoj praksi

Na temelju svojih eksperimenata na lutajućem živcu (lat. nervus vagus), znanstvenik i profesor psihijatrije Stephen Porges razvio je polivagalnu teoriju, na temelju koje se autonomni živčani sustav dijeli na tri podjedinice povezane s određenim obrascem ponašanja koji omogućuje prilagodbu u situacijama sigurnosti, opasnosti ili životne ugroženosti.

Pri tom razlikujemo najprimitivniji, imobilizacijski sustav, čija je aktivacija povezana s obrambenim reakcijama koje uključuju zamrznuti odgovor (engl. freezing response), shutdown ponašanja te reakcija privida smrti (engl. faining death) i mobilizacijski sustav, čijom aktivacijom dolazi do obrambene reakcije borbe ili bijega (engl. fight or flight).

Međutim, Porges uvodi treći, najnapredniji sustav, nazvan sustavom društvene komunikacije, koji ima važnu funkciju u interpersonalnim odnosima. Njegovo osvještavanje pomaže nam u prilagodbi naših obrambenih mehanizama, što ga čini izuzetno korisnim u terapijskom procesu.

 

Polivagalna teorija

Webinar ću održati u suradnji s Centrom Madrugada iz Splita.

Webinar je prvenstveno namijenjen stručnjacima pomagačkih zanimanja koji žele saznati više o polivagalnoj teoriji i njezinoj primjeni u praksi.

Održat će se u srijedu, 23. 2., od 18:30 do 20:30 sati, a snimka će biti naknadno dostupna zainteresiranima kojima isti termin ne odgovara. Svi sudionici dobit će potvrdu o sudjelovanju.

Prijaviti se možete ovdje.

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111