Emocionalno neodrasli roditelj – Lorelai Gilmore

Emocionalna neodraslost

 

Emocionalna neodraslost znači da se osoba u razvojnom i emocionalnom smislu nije odvojila od roditelja i razvila jasan i stabilan self. U odrasloj dobi se to manifestira i kao manjak emocionalne dostupnosti npr. prema svojoj djeci.

Ako ste (bili) ljubitelj serije Gilmorice, možda ćete se zapitati: Kako to da se Lorelai nije odvojila od roditelja, pa napustila je roditeljsku kuću s 16 godina i prekinula svaki kontakt s njima?

Fizički se odvojila no to ne znači da se odvojila i emocionalno. Ostala je ovisna o roditeljima (engl. dependent) te, neizbježno, ovisnost unosi u sve odnose, jer je to biti jedini način na koji se zna povezivati. Čak i odnosi koji se na prvu čine istinski bliski, ispod površine pokazuju visok stupanj ovisnosti.

 

Analiza Lorelai Gilmore

 

Lorelai ima 32-33 godine. Ima kći Rory koju je rodila s 16 godina i koja kreće u srednju školu.

Kada je s 16 godina ostala trudna s Christopherom, Lorelai je odbila udati se za njega, prekinula svaki kontakt s roditeljima (koji su inzistirali na udaji) te je odlučila roditi i djevojčicu odgajati samostalno.

Njezini roditelji znaju da Rory postoji ali ju nisu nikada vidjeli. Rory zna da ima djeda i baku ali o njima zna samo ono što joj je Lorelai ispričala.

Lorelai kontakt s roditeljima uspostavlja tek kada Rory, treba upisati skupu, privatnu, srednju školu. U tom trenu Lorelai treba novac te odluči obnoviti kontakt s roditeljima i zamoliti ih za pomoć.

Time i počinje serijal u kojemu vidimo kako izgleda odnos između Lorelai i roditelja, kako Rory upoznaje djeda i baku i oni nju i generalno vidimo odnos između Lorelai i Rory.

(AKO STE PSIHOLOG, PSIHOTERAPEUT ILI EDUKANT PSIHOTERAPIJE I ŽELITE SAZNATI VIŠE O NAČINU RADA S TRANSFEROM I KONTRATRANSFEROM KOJI JE UTEMELJEN NA DOKAZIMA I SUVREMENIM ISTRAŽIVANJAIM – RADIONICA NA LINKU OVDJE.)

Ključni pokazatelji emocionalne neodraslosti kod Lorelai Gilmore

 

Kći joj je najbolja prijateljica

– Lorelai često ističe i ponavlja mnogima da su ona i Rory najbolje prijateljice i ne vidi da u tomu ništa loše.

– Kad se vrati iz izlaska Lorelai budi Rory da bi joj ispričala kako je bilo.

– Zove Rory usred noći (jer je imala ružan san) i želi da joj Rory pomogne da se umiri (oslanja se na Rory da joj pomogne u emocionalnoj samoregulaciji).

– Raspravlja s Rory i upućuje ju u detalje svoje veze s Maxom.

Krši tuđe granice

Teško je naći epizodu u kojoj Lorelai ne krši nečije granice. Najčešće su u pitanju Luke i Rory. Evo jednog primjera kršenja Lukeovih granica:

Luke je svojoj djevojci kupio poklon i pri izlasku iz dućana susreo Lorelai. Lorelai odmah inzistira da sazna što je kupio i zašto, ne prihvaćajući da Luke ne želi govoriti o tomu. Kada je nevoljko podijelio, smatrala je da poklon nije dovoljno dobar i ponudila se (točnije bi bilo reći nametnula se) da mu učini uslugu (koju on nije tražio) da kupi bolji poklon za njegovu djevojku. Luke joj daje svoju karticu i Lorelai odlazi u shopping. No, umjesto da se drži dogovora (ako se to uopće može nazvati dogovor) i kupi dar, ona samovoljno kupuje i hrpu odjeće za Lukea – odjeće kakvu Luke ne nosi ali za koju Lorelai vjeruje da bi on trebao nositi (!).

Nakon toga, kršenje granica se nastavlja njezinim inzistiranjem da on tu svu odjeću proba, pokaže joj kako u njoj izgleda itd.

 

Neodrasla ponašanja

U velikom broju scena vidjet ćete Lorelai kako se ponaša kao buntovni tinejdžer a ne kao odrasla, zrela, autonomna osoba. Na primjer, pokazuje prijezir prema svemu odraslom:

– struktura – nema strukture, stalno kasni, oslanja se na Rory da ju budi kako bi na važne stvari stigla na vrijeme; gradi dio svojeg imidža na tomu da ona i Rory nikada ne jednu ništa „dosadno“ (kao što je povrće ili normalan obrok) te se hrane slatkišima, pizzama, hamburgerima i nevjerojatnim količinama kave.

– odgovornost – kasni kada treba Rory voziti prvi dan u novu školu, nepripremljena odlazi na razgovor s ravnateljem itd. Na gradska vijeća odlazi samo da bi se rugala Tayloru i Kirku jer ju to zabavlja itd.

– ozbiljnim stvarima koje su Rory važne pristupa neozbiljno. Ne prestaje sa šalama čak ni kada ju Rory opetovano moli za malo ozbiljnosti, na primjer u epizodi kada je Rory primila prijavnicu za Harvard.

 

Nema kapacitet za zreli odnos

– Lorelai se ne povezuje s ljudima kroz bliskost, ona se oslanja na ljude (i vjeruje da je to bliskost i pravo prijateljstvo)

– Nema intimni odnos ni kapacitet za uspostaviti ga. Iz veze s Maxom bježi netom prije vjenčanja, Christopher joj služi kao fantazija o savršenoj vezi kakvu bi mogla imati samo da su se okolnosti posložile, Luke joj se sviđa ali mu to nikada ne govori itd.

(AKO STE PSIHOLOG, PSIHOTERAPEUT ILI EDUKANT PSIHOTERAPIJE I ŽELITE SAZNATI VIŠE O NAČINU RADA S TRANSFEROM I KONTRATRANSFEROM KOJI JE UTEMELJEN NA DOKAZIMA I SUVREMENIM ISTRAŽIVANJAIM – RADIONICA NA LINKU OVDJE.)

Što znači da je emocionalno nedostupna?

 

To znači da Lorelai (nenamjerno i nesvjesno) svoje potrebe stavlja na prvo mjesto. To se ne vidi u površinskim stvarima (nije sebična, čak suprotno, uključuje Rory u neke svakodnevne male odluke). Njezina nedostupnost se ogleda u bazičnoj dinamici odnosa:

– Rory je tu da joj bude prijateljica (umjesto da je Lorelai tu da bude Rory majka). Tu se primarno ispunjava potreba za prijateljstvom koju ima Lorelai

– U stalnom je strahu da će izgubiti Rory (da će Rory pasti pod utjecaj djeda i bake) i kad god bi Rory pokazala slaganje s nečim što se tiče djeda i bake Lorelai bi se naljutila na nju, durila se ili započinjala svađu.

Tu se primarno ispunjava potreba koju ima Lorelai – činiti sve suprotno od roditelja jer vjeruje da se tako oslobađa njihova. Zanemaruje se Roryna potreba za subjektivnošću – da je se doživi kao osobu koja zna misliti i zaključivati za sebe.

 

Kakvo je djetinjstvo imala Lorelai?

 

Njezino djetinjstvo nije bilo lako. Vidimo da u ponašanju njezinih roditelja ima puno pasivne agresije i odbacivanja – kad se naljute odbacuju Lorelai (odbijaju razgovarati s njom, dure se), dure se čim im nešto nije po volji itd.

Živjeti u takvom strahu (da ćete roditelji odbaciti ako „nisi dovoljno dobar“) te biti izložen pasivnoj agresiji je teško i za odraslu osobu a kamo li za dijete.

Također, njezini roditelji (posebice majka) krše granice, ne odobravaju kako živi, što voli, zamjeraju joj cijeli niz stvari od djetinjstva do odrasle dobi itd.

Dalje znamo da Lorelai nije mogla imati svoje Ja. Njezini roditelji su isplanirali svaki aspekt njezina života i ako bi ona pokazala neslaganje ili htjela nešto drugo, dobila je poruku da je razočaranje te bi se oni durili i odbacivali ju.

Iz toga jasno vidimo kako Lorelai nije dobila dovoljno zdrave podrške. Ona se snalazi u životu najbolje što umije i osvijestila je neke loše obrasce koje su imali njezini roditelji te pazi da ih ne ponovi u odgoju Rory. No, unatoč svemu tomu, i dalje ne može pružiti Rory ono što ni sama nije dobila.

 

 

Za dalje istraživanje:

Gdje su korijeni srama?

Emocionalno neodrasli roditelji

I predbilježba na newsletter u dnu stranice – za eksluzivan sadržaj

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111