Jedna o najvažnijih stvari koju možete prakticirati

Jedna od najvažnijih stvari ne samo u radu s klijentima nego i u osobnom životu je ono što zovemo „biti u kontaktu s realitetom“.

No, što to točno znači „biti u kontaktu s realitetom“?

Kada se dogodi da netko jako nije u kontaktu s realitetom to je vrlo primjetno, to su situacije u kojima, npr. netko za sebe vjeruje da je kokoš, zmaj i slično.

To znači da je većina nas u kontaktu s realitetom. Međutim, kod svakoga od nas mogu postojati segmenti života u kojemu to ipak nije tako. Kako to može izgledati opisat ću vam na vlastitom primjeru.

Rubikova kocka

Kad sam bila mala dobila sam, jednom prilikom, na dar Rubikovu kocku. Slagala sam ju i slagala no jedino sto sam uspijevala jest složiti samo jednu plohu. Nekad u ovoj nekad u onoj boji ali uvijek samo jednu plohu.

Pokušavala sam još neko vrijeme i na kraju sam zaključila nekoliko stvari:

  1. da ne znam i ne mogu složiti Rubikovu kocku.

(Taj zaključak je tada za mene bio istinit i u skladu s realitetom. Sama ju nisam znala složiti, nije bilo nikoga tko bi me mogao naučiti, Internet još nije postojao).

  1. No, osim prvog zaključka, zaključila sam kako Rubikovu kocku znaju složiti samo genijalci i da to nije za mene.

(Taj zaključak nije bio u skladu s realitetom iako se meni, tada, činio istinitim).

I tako sam ja pohranila te svoje zaključke i nisam ih preispitivala. Kada bih se kasnije u životu susrela s kockom ili s nekim tko ju zna složiti nije mi palo na pamet da i ja probam jer: „Ja to ne znam“ i „To mogu samo genijalci, to nije za mene.“

Novi realitet

Možda bi tu priči bio kraj da moj nećak (10 godina) nije nedavno dobio kocku i vrlo brzo ju naučio složiti. I ne samo to, nego je bio odlučan u tome da nauči i mene. Ja sam i dalje bila u svojim starim uvjerenjima, no pristala sam čuti njegova objašnjenja i pogledati YouTube instrukcije koje mi je poslao.

Malo po malo i nakon dosta truda i frustracije, uspjela sam ju složiti! I ne samo da sam ju uspjela složiti jednom, nego ju znam složiti posve samostalno bez da pratim instrukcije.

Što se sve dogodilo u unutarnjoj dinamici?

Naime, dok sam počela učiti slagati kocku i dalje sam vjerovala u stare uvjerenja i živjela u skladu sa zastarjelom istinom („Ne mogu složiti kocku“) koja danas više ne vrijedi.

Nehotice sam posve zanemarila novi realitet u kojemu živim. U tom novom realitetu puno toga se promijenilo, imamo Internet, postoje upute i rješenja za nebrojeno puno stvari, ogromna količina informacija i znanja mi je dostupna itd. za razliku od vremena kad sam bila dijete.

Realitet se oko mene promijenio a u tom jednom segmentu ja kao da se nisam „apdejtala“ na novu verziju nego sam živjela po staroj istini. Mnogima nam se to događa.

Naravno, složiti ili ne Rubikovu kocku nije od životne važnosti, ali je česta situacija da upravo u segmentima života gdje osjetimo zastoj i ne idemo u smjeru kakvom želimo – da smo u neskladu s realitetom.

Provjerite živite li možda po starim istinama koje za vas odavno više ne vrijede.

 

Možda će te zanimati:

3 strategije psihološki otpornih ljudi.

Možemo li mislima promijeniti emocije koje osjećamo?

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111