Transakcijska analiza – filozofske postavke

Transakcijska analiza (TA) je psihoterapijski pravac nastao krajem 50-ig godina 20. stoljeća. Osnivač je dr. Eric Berne. Berne se u početku bavio psihoanalizom te je uočio neke nedostatke koji takav oblik terapije nosi. Potom je razvio zanimanje za socijalnu psihologiju i uz bogato iskustvo u radu s klijentima razvio teoriju transakcijske analize.

Transakcijska analiza je teorija ličnosti i sustavna psihoterapija čiji je cilj osobni razvoj i promjena.             

 

(TA Today: A New introduction to Transactional Analysis, Stewart&Jones) 

 

Osnovne filozofske postavke transakcijske analize

Svi ljudi su OK

Ovo je i osnovna i najpoznatija postavka transakcijske a ukazuje na to da svako ima dostojanstvo i vrijednost kao ljudsko biće. Ova postavka nas ujedno usmjerava da prihvatimo sebe kakvi jesmo, kao i da prihvatimo druge. Veliki značaj ove postavke je taj što nas uči da razlikujemo biće (koje je uvijek OK) od ponašanja koje može biti neprimjereno, pogrešno i ne-OK.

 

Svatko je sposoban misliti

Kao ljudska bića sposobni smo misliti (osim osoba s oštećenjima mozga koje im onemogućuje mišljenje). Ujedno smo i sposobni odlučivati o tomu što želimo od života te se nositi s posljedicama svojih djela i izbora.

 

Sami odlučujemo o vlastitoj sudbini, a jednom donesene odluke možemo i promijeniti

Transakcijska analiza

Transakcijska analiza sagledava ljudsko biće kroz njegova ponašanja, mišljenje i osjećaje.

Prema TA, mišljenje, osjećaji i postupci su ono što možemo birati: biramo što ćemo misliti, kako ćemo se osjećati i kako ćemo se ponašati tj. kako ćemo odgovoriti na podražaje iz okoline. Zato je promjena moguća, jer dolazi kao rezultat uvida u stare (neadekvatne) obrasce ponašanja koje smo razvili i kao posljedica aktivnog odlučivanja o promjeni tih obrazaca.

Transakcijska analiza nas uči kako da budemo ovdje i sada te kako da osvijestimo ono što smo pohranili iz prijašnjih iskustava. Tako možemo promijeniti odluke iz ranog djetinjstva koje nam često određuju sadašnjost i budućnost.

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111