Kojim jezikom ljubavi govorite?

Ljubav – kako ju pokazujete?

Jeste li se ikada zatekli u situaciji da se tako puno trudite no, čini vam se da što god napravili – ne nailazi na priznanje? Imate dojam da vas partner/ica ne razumije ili da se vaši nesporazumi uvijek vrte oko istih stvari?

Kako učimo voljeti?

Većinu osnovnih stavova o životu i svijetu naučimo u vrlo ranoj dobi tako, posve nesvjesno, pa tako i način na koji ćemo voljeti i pokazivati ljubav.

Dakle na koji ćemo način iskazivat ljubav i kako ćemo ju prepoznati kada nam ju netko iskazuje (bilo u prijateljskom, roditeljskom, romantičnom i drugom odnosu) uvelike ovisi o tomu kako su se ljubav i bliskost pokazivali unutar obitelji u kojoj smo rasli.

Ljubav

To je zapazio i dr. Gary Champman tijekom svoje duge karijere bračnog terapeuta. Zapažanja je iznio u knjizi 5 jezika ljubavi a osnovnu zamisao knjige mogli bismo objasniti ovako: svatko od nas pokazuje ljubav i doživljava ljubav drukčije (a to ovisi o našoj osobnosti kao i o načinu na koji smo u primarnoj obitelji navikli davati i pokazivati ljubav).

Ako bolje razumijemo te različitosti, odnosno ako prepoznamo vlastiti i partnerov jezik ljubavi možemo poboljšati zadovoljstvo vezom.

 

Koji je vaš jezik ljubavi?

Pokazivanje ljubavi riječima: komplimenti ili na drugi način pokazivanje ljubavi riječima ( „volim te“, „značiš mi“ „stalo mi je do tebe“), riječi od milja, pokazivanje interesa za ono što partner/ica govori, radi itd.

Pokazivanje ljubavi uslugama: osobe koje govore ovim jezikom ljubavi možda nikada neće riječima reći „volim te“ ali će zato svakodnevno učiniti cijeli niz „sitnica“ za svojeg partnera/icu (to može biti sve od peglanja, kuhanja, iznošenja smeća, popravke bilo čega u kući, vožnje do aerodroma, kuhanja čaja itd.)

Ljubav

Darivanje: da, u fazi zaljubljenosti većina nas daruje, no jednom kada zaljubljenost prođe i kada krenemo u ljubav neki jednostavno prestanu s darivanjem (čak i kada su u pitanju rođendani, blagdani i slično) jer to ne povezuju s ljubavlju (to im nije jezik ljubavi). Oni drugi, koji ovim jezikom govore vješto – daruju puno i često. Ako je vaš jezik ljubavi darivanje a vaš partner/ica to ne zna – moguće je da se osjećate vrlo nevoljeno…Napomena: darovi često uopće ne moraju biti skupi (čak ni kupljeni).

Zajedničko vrijeme: osobe kojima je ovo primarni jezik pokazivanja ljubavi, osjetit će se voljenim ako s partnerom provode kvalitetno vrijeme. Oni koji ne govore ovim jezikom, posebice ako puno rade, ponekad teško mogu razumjeti zašto je baš toliko važno da zajedno idu u kino ili na odmor i slično i katkada ne razumiju zašto ih partner/ica uporno pokušava „ugurati“ u neke zajedničke aktivnosti.

Fizički dodir: od držanja za ruku do vođenja ljubavi. Osobe čiji je ovo primarni jezik ljubavi često dolaze iz obitelji u kojima se puno grlilo, tapšalo po ramenu, držalo za ruku itd. Naravno, ako ste s u vezi s partnerom koji dolazi iz obitelji u kojoj je odgojni stil bio vrlo krut s malo ili nimalo fizičkog dodira, bit će vam važno da mu/joj objasnite zašto vam je značajno da se ušuškate uz nju/njega ili držite za ruke, zagrlite pri odlasku i dolasku…

Velike su šanse da se prepoznajete u jednom ili dva jezika ljubavi. Malo tko ih govori svih 5, no, kao i kada su u pitanju drugi jezici – i ove je moguće naučiti.

Jednom kada znate koji je vaš i partnerov/ičin primarni jezik ljubavi – bit ćete u stanju bolje razumjeti neke stare nesporazume ali i spriječiti nove. I moći ćete reći „volim te“ tako da vas razumije.

Možda će vas zanimati:

Radionica Zašto biram partnere kakve biram?

Tekst: “Nikad te nema kad te trebam.”

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111