Panični napad

Panični napad je vrlo uznemirujuće iskustvo za osobu koja ga proživljava ali može biti uznemirujući i za osobe oko nje. Što je ono što u takvim situacijama možemo učiniti?

Vjerujem da ste ovako nešto više nego jednom rekli ili čuli: „Ma bit će sve u redu, nemoj se živcirati.“ ili „Gledaj to s pozitivne strane“ Međutim, to nije nešto što kod paničnog napada pomaže.

Iako je namjera iza ovakvih rečenica uglavnom dobra (želimo da se osoba osjeća bolje), kada ovako nešto kažemo osobi koja se bori s anksioznošću ili paničnim napadom stanje joj možemo dodatno otežati. Zašto otežati? – Zato što ovakvim rečenicama nehotice umanjujemo stanje u kojoj se osoba nalazi i time pokazujemo da u stvari ne razumijemo kroz što prolazi.

(RADIONICA: Anksioznost i panični napadi – kako pomoći sebi)

Što reći/učiniti?

Ono što im u takvim situacijama treba nije savjet, nego naša podrška na način da budemo s njima i da pokušamo razumjeti kroz što prolaze. To možemo učiniti na primjer ovako:

– Vidim koliko ti je teško. Tu sam uz tebe.

– Razumijem da te to brine.

– Što mogu učiniti za tebe?

Tako ćemo im pomoći da lakše prihvate i izdrže teške osjećaje s kojima se nose.

Što ne činiti?

– dijeliti savjete tipa: „Ma nije to ništa strašno“ / „Gledaj to s vedrije strane“ / „Ma joj, ne dramatiziraj“ / „Znam da ti je teško ali…“ itd.

– očekivati da se „smiri već jednom“

– osuđivati (misliti da je slaba osoba, da pretjeruje, da nema razloga itd.)

Kada netko prolazi panični napad ono što možemo učiniti je biti tu za njih. Uistinu biti tu i tijelom i mislima. Umirujućim glasom reći:

„Tu sam, izdahni.“ „Tu sam uz tebe.“ „To što osjećaš je teško i neugodno ali je OK.“ „Bit ćeš dobro.“ „Ovo što sad osjećaš će proći.“

Pratite i vlastiti dah, svjesno dišite duboko i polako da biste ostali mirni, tako će i osoba pokraj vas lakše umiriti sebe. Također, nakon što se osoba smiri, možete ju uputiti da potraži stručnu podršku.

Kad s nekim prolazimo tako teško stanje bez osuđivanja i bez očekivanja da se brzo smiri, tada to bezuvjetno prihvaćanje je ključan dio pomoći. Na taj način svojim postupkom šaljemo poruku da je osoba vrijedna ljubavi čak i kada prolazi teško stanje.

 

(RADIONICA: Anksioznost i panični napadi – kako pomoći sebi)

 

 

 

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111