Trauma i rana trauma

Trauma je posljedica traumatskog iskustva.

Prirodne katastrofe, rat, silovanje, pokušaj ubojstva, gubitak bliske osobe, teški životni događaji, različiti oblici zlostavljanja i nasilja, bulling, mobbing…ovakva i slična iskustva prepoznajemo kao traumatična.

Kada doživimo takvo traumatično iskustvo, ono na nas ostavlja posljedice, ne samo fizičke nego i psihičke i dovodi do disregulacije živčanog sustava.

Posljedice mogu biti različitog intenziteta od toga da ne možemo zaspati i izbaciti iz glave strahove i misli na strašni događaj do toga da nas je, na primjer, strah zauzeti se za sebe.

Poslejdice mogu biti i da se ne snalazimo u običnim životnim situacijama, možda danima vrtimo u glavi neki obični događaj u kojim smo trebali reći ovo ili ono ali nismo, ili u običnim životnim situacijama osjećamo sram ili nelagodu i mnoge, mnoge, druge.

 

Što je rana trauma?

Osim traume koju možemo doživjeti u kasnijoj dobi, mnoge situacije u djetinjstvu (poput fizičkog kažnjavanja djece koje se smatralo normalnim) također ostavljaju posljedice i dovode do disregulacije živčanog sustava.

Rana trauma utječe na:

– naš kapacitet za bliskost

– na povjerenje u druge i u sebe

– na samopouzdanje

– na svakodnevno funkcioniranje

Trauma koja nastaje kao posljedica teških iskustava u djetinjstvu naziva se rana ili razvojna trauma.

trauma i rana trauma

Što sve mogu biti teška životna iskustva koja za posljedicu imaju disregulaciju živčanog sustava?

– alkoholizam u obitelji

– bilo koji oblik nasilja u obitelji (fizičko , verbalno , psihičko, seksualno, ekonomsko) bilo nad djetetom bilo da mu je dijete izloženo

– ovisnosti u obitelji

– zanemarivanje djeteta

– roditelji i odrasle osobe koje brinu o djetetu a koje nemaju učinkovito emocionalnu samoregulaciju (bilo da imaju burne emocionalne reakcije bilo da reagiraju pasivnom agresijom npr. durenjem i odbijanjem kontakta s djetetom)

– emocionalno ucjenjivanje djeteta

– nepoštivanje djetetovih granica

– posramljivanje djeteta

– emocionalni incest (kada se s djetetom dijele različiti tipovi sadržaja za odrasle npr. kada se djetetu (umjesto prijatelju) roditelj žali o financijskim problemima ili o problemu koje ima u odnosu, na poslu i sl.; kada se od djeteta očekuje da jednog roditelja brani od drugog; kada se djetetu prepuštaju važne odluke koje bi trebala donijeti odrasla osoba; kada se pred djetetom ili s djetetom konzumira droga, alkohol itd.)

– očekivanja koja se nameću djetetu a koja nisu u skladu s djetetovim uzrastom

– ugrožena egzistencija zbog siromaštva

 

Zašto rana trauma ima teške posljedice? Pročitajte ovdje.

Dr. Bessel Van der Kolk o traumi, pogledajte ovdje.

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111