Depresija

Depresija. Čini vam se kao nema izlaza. Nitko vas ne razumije. Ne znate kako dalje. Pitate se kako psihoterapija može pomoći.

Depresija nije “samo” tuga.

Za razliku od prolaznog tužnog raspoloženja, depresija se smatra poremećajem jer ometa uobičajeno funksioniranje na poslu, u školi ili u odnosima. Za razliku od normlane žalosti koja dolazi u valovima, depresija je konstantna i surova.

                                      (PDM – Psihodinamski dijagnostički priručnik)

 

“To će brzo proći” ili “Ma samo misli na nešto pozitivno”

Ovakve i slične savjete osobe koje se nose s depresijom često znaju čuti od okoline. Iako dobronamjerni, ovi savjeti neće učiniti da se osoba osjeća bolje, naprotiv, često mogu učiniit da se osjeća još gore.

Sram i krivnja, tuga i anksioznost, strah i bijes su za mnoge depresivne ljude destruktivne i prožimajuće emocije.

Mnogi koji se nose s depresijom nailaze na nerazumijevanje okoline što njihovu sitaciju čini još težom. Stoga na van, često, pokazuju sretno lice, što još više crpi njihovu mentalnu energiju.

 

Depresija

 

Depresija i anksioznost

Kod osoba koje pate od depresije često je prisutna i anksioniznost. Prema Greenbergu i Watsonu ovo su pet kategorija podstrahova koji se često javljaju kod osoba koje pate od depresije:

1) strah od odbacivanja, osuđivanja, napuštanja

2) strahovi povezani s idejom da je svijet opasno i ružno mjesto

3) strahovi od ponavljanja emocionalnoh iskustava iz prošlosti

4) strah od promjene

5) strah od osjećaja

 

Kako psihoterapija može pomoći?

Depresija ne prolazi sama od sebe. Biti povremeno deprimiran, tužan ili “down” je nešto što će proći no to nije isto što i patiti do depresije. Psihoterapija u velikoj mjeri može pomoći da osoba koja se nosi s depresijom iskusi pozitivne promjene. Kroz psihoterapijski proces nova iskustva i promjene se doživljavaju u ovima odmenama: afektivnoj, bihevioralnoj, kognitivnoj, relacijskoj. 

U radu s klijentima primjenjujem principe transakcijske analize koja se pokazala vrlo učinkovitom u podršci klijentima da se oslobode depresije i krenu prema ispunjenom životu.

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111