„Termostat“ za regulaciju težine

Jeste li znali da svatko od nas ima „termostat“ za težinu? To znači da svako tijelo ima jednu krajnju točku do koje će težina tijela rasti. Kada tijelo postigne tu zadanu težinu, težina više neće rasti bez obzira na to što i kako jedemo. Taj vrlo fino podešeni sustav funkcionira i dovodi tijelo u ravnotežu sve dok ga ne poremetimo različitim restrikcijama i dijetama.

 

Hipotalamus – „termostat“ za težinu

Glavna uloga hipotalamusa je tijelo i različite tjelesne funkcije držati u homeostazi. On je poveznica između endokrinog sustava (žlijezda koje luče različite hormone) i živčanog sustava, a tu povezanost ostvaruje preko hipofize.

Hipotalamus prima signale iz različitih dijelova tijela o tomu što se u tijelu događa, nakon čega otpušta odgovarajuće hormone, enzime i druge kemikalije u krvotok kako bi regulirao funkcije tijela. Odgovoran je za metaboličke procese i druge funkcije autonomnog živčanog sustava.

Hipotalamus (između ostalog) regulira:

– tjelesnu temperaturu

– osjećaj žeđi

– osjećaj gladi i tjelesnu težinu*

– emocije

– ciklus spavanja

– seksualni nagon

– porođaj

– tlak i otkucaje srca

– lučenja probavnih sokova

– tjelesne tekućine

 

Hipotalamus i tjelesna težina

Zadana tjelesna težina ima veze s biologijom a hipotalamus čini sve da tijelo dovede to te točke (stvarno mu je svejedno jesu li u modi ovakva ili onakva tijela). Kada ne remetimo taj proces, tijelo nađe svoju optimalnu težinu i bez puno napora ju održava (ne moramo voditi posebnog računa što i koliko jedemo, vježbamo ili ne itd.).

Na žalost, zbog pritiska društva u kojemu živimo i nezadovoljstva izgledom, veliki broj nas je, barem jednom u životu, primijenio neki oblik restrikcije unosa hrane (svejedno je zovemo li to dijetom ili nekim drugim imenom, restrikcija hrane alarmira tijelo) i time smo, u stvari, poremetili ravnotežu o kojoj brine hipotalamus.

 

Što se dogodi kada restrikcijom hrane narušimo ravnotežu?

Sve bazične funkcije našeg tijela i živčanog sustava su podešene za preživljavanje. U onom trenu kada smanjimo unos hrane ispod razine koja je optimalna za naše tijelo, hipotalamus čini sve da tijelo vrati u homeostazu.

Tjelesna težina

Čim primi informaciju da je nastupila glad hipotalamus aktivirati različite tjelesne sustave i usporava metabolizam, počinjemo željeti hranu koja je masna, slatka i slično (koja ima više energije). Također, počinje otpuštati hormone koji će nam povećati apetit, utjecat će na to kako doživljavamo okus hrane (bit će nam ukusnija) itd. Zatim će umanjiti našu potrebu za aktivnošću pa ćemo sve više i više mirovati.

Nedovoljno hrane za hipotalamus znači glad. Kada smanjimo unos hrane i kada uporno zanemarujemo osjećaj gladi (jer smo na dijeti i ne smijemo jesti) mi u stvari pokušavamo pobijediti vlastite biološke postavke za preživljavanje (to je, naravno, nemoguće).

To nam može uspjeti neko vrijeme, ali nakon toga sva težina koju smo izgubili vratit će se i ne amo to, nego ćemo sakupiti i dodatnu težinu.

U onom trenu kada smanjimo unos hrane ispod optimuma poremetili smo sustav regulacije i nakon toga, hipotalamus će postaviti novu optimalnu točku tjelesne težine (koja će biti viša) kako ne bismo ponovno bili u situaciji da osjetimo glad.

Znači sa svakom dijetom mi u stvari pomičemo „termostat“ na višu težinu. Iako nam se prvih mjeseci može činiti da uspijevamo gubiti na težini, dugoročno se sva težina vrati i još poveća.

(Za više o ovoj temi posjeti IG marinacounseling)

Što je ono što možemo učiniti?

Nezadovoljstvo sobom, težinom, tijelom itd. je kompleksno pitanje. Odgovor uključuje i vrijednosti društva u kojemu živimo i patrijarhat i moguću traumu koju smo proživjeli i kapacitet za emocionalnu samoregulaciju i samopouzdanje i cijeli niz drugih elemenata.

Postoji način za naći vlastitu ravnotežu i pomoći tijelu da postigne optimalnu težinu (o tomu ću pisati u idućim tekstovima), no prvi korak je zauvijek prestati s dijetama!

 

 *Dva područja hipotalamusa su, za sada, identificirana kao centri za regulaciju težine, u lateralnom dijelu hipotalamusa (LH) je centar za osjećaj gladi a ventromedijalni dio hipotalamusa (VMH) je centar za osjećaj sitosti.

 

Tekst: Mit o debljini

Tekst: Poremećaji prehrane

Ostani u toku s novostima iz svijeta psihoterapije

Prijavi se na Newsletter

Social media

Zagreb, Horvaćanska 122

info@marinacounseling.hr

099 5480 111